Csokis-rozmaringos keksz
2014.02.25. 22:18 Nagyecsed
Pár napon belül osztják az idei Oscar-díjakat, és úgy érzem, én sem maradhatok le egy fontos díj odaítéléséről. Igaz, én nem egy kiemelkedő filmes teljesítményt szeretnék értékelni, hanem ennél egy lényegesen fontosabbat: szeretném kiosztani "Az év legjobb csokis keksze" díjat, mert megtaláltam az ezt legeslegjobban kiérdemlő versenyzőt. :-)
Ez a keksz ugyanis tökéletes. Sötéten kakaós ízvilágú. Kívül ropogós, belül kissé puha. 15 perc alatt megsül. Összekeverni egy pillanat műve, hiszen mindössze 5 hozzávalóra lesz szükségünk. Másnap, harmadnap is csodás (feltehetőleg). Elronthatatlan. Függőséget okoz. De tényleg csak annyit mondok, tökéletes - annál is inkább, mert ennyi dicsérő jelző után már biztos lekevernék a díjátadó beszédemet a Kodak színházban :-)
Az elismerés egyébként Nigellát illeti, mivel a recept a Hogyan váljunk házi istennőkké c. könyvből származik, ugyanakkor saját bevallása szerint ő is kapta ezt a kivételes értéket, mégpedig a szerkesztőjétől. Így ez a fekete csoda "Boyd mama sütije" néve fut a könyvben, de csak annyit mondok, ez a prózai megnevezés köszönő viszonyban sincs a végeredménnyel - bár így viszont Boyd mama neve része lesz a hallhatatlanságnak, rendkívül megérdemelten.
Részemről pedig mostantól ha csokis keksz, akkor bizony ez, örökkön-örökké.
Két változtatással éltem csak: a keksz tésztájához kevertem egy teáskanál apróra vágott friss rozmaringot - csodálatosan kiemeli az ízeket, de egyáltalán nem lesz sok -, valamint Nigella bonyolultabb sütési leírását is kicseréltem egy egyszerűre, így is tökéletes.
Csokis-rozmaringos keksz (avagy Boyd mama sütije)
Hozzávalók:
300 g liszt
fél zacskó sütőpor
30 g kakaópor (ehhez csak kiváló minőségű jó; én 100 %-os belga kakaóport használtam)
250 g puha, sótlan vaj
125 g kristálycukor
egy teáskanál aprított, friss rozmaring (opcionális, de én melegen ajánlom)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egészen egyszerűen mindent tegyünk egy tálba, és keverjük össze (eleinte fakanállal, majd a legegyszerűbb kézzel), ez nagyon gyorsan megy.
A sütőtepsit borítsuk sütőpapírral. A masszából formázzunk diónyi gombócokat, kissé lapítsuk le, és helyezzük a tepsire. (Ebből a mennyiségből kb. 30 db kekszünk lesz - ez két tepsit jelent.)
15 perc alatt megsütjük.
Csodás :-)
A bejegyzés trackback címe:
https://magyarszavak.blog.hu/api/trackback/id/tr576308879
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
