Naptár

április 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Magyar Ember Szavai

Friss topikok

Címkék

advent (1) agyagcserép (1) ajándékcsomagolás (2) ajándékötlet (6) ajtódísz (7) autó (1) baba (1) babaház (1) betűk (2) bútor (2) cd-újrahasznosítás (1) coffee capsule craft (2) csipke (1) csokoládé (1) dekoráció (6) dekorgumi (1) dekupázs (3) dió (1) dísztárgy (1) doboz (1) épület (1) esküvő (1) falevél (1) falidísz (1) falikép (1) faspatula (2) festés (3) figura (6) filcanyag (2) film (1) gasztroajándék (2) gipsz (1) girland (1) gomb (1) gyurma (5) Halloween (2) hangulat (4) hasznos (6) háztartási ötlet (1) hungarocell (1) húsvét (10) iskola (1) játék (3) karácsony (2) karácsonyfadísz (5) karácsonyi dekoráció (8) kávé (1) kávékapszula (2) keksz (1) képeslap (1) kerti dekoráció (1) kinder-tojás (3) kőfestés (1) konzervdoboz (2) koszorú (9) kottapapír (1) kreatív (3) krepp-papír (1) LEGO (1) levendula (1) lógó (2) mandula (1) mécses (4) mese (4) mesefigura (4) mézeskalács (1) Mikulás (2) mintalyukasztó (1) mintás papír (3) névnap (1) nyári dekoráció (1) nyomdázás (1) nyuszi (3) ősz (1) őszi dekoráció (4) papírdísz (1) papírguriga (2) parafadugó (4) pingponglabda (1) recycling (10) reggeli (1) sajt (1) shabby (2) sós (1) spárga (1) sütőtök (1) szilveszter (1) szülinap (1) tároló (1) tavasz (1) tejesdoboz (1) téli dekoráció (5) tengeri dekoráció (1) termés (1) toboz (1) tojásdekor (1) torta (1) tortapapír (1) utazás (4) üveg (1) üvegfestés (1) vacsora (1) vakáció (1) vendégváró (1) vers (2) világítás (6) vintage (4) zene (1) Címkefelhő

Indavideó

Sajtkészítés házilag

2013.06.05. 04:02 Nagyecsed


Vannak rendkívüli pillanatok, amelyekről az ember azonnal tudja, hogy hatással lesz további életére. Amikor az "Ami a konyhámból kikerül" blogon rábukkantam a házi sajt receptjére, rögtön éreztem, hogy igazi mérföldkőhöz éreztem, és valóban. Azóta például nem vettem bolti trappistát, mert ennél igazibb trappista sajt nincs, és kész. Ráadásul döbbenetesen gyorsan el is készül, és semmi extra dolog nem kell hozzá - házi sajtkészítéses eddigi tapasztalataim idő- és eszközigényesek voltak, és a sajt állaga sem bizonyult eléggé szilárdnak. De ez a recept tényleg nagyszerű végeredményt ad, ami ráadásul még akársimán reszelhető is - plusz nincs benne tartósítószer, mesterséges ízfokozó, viszont van benne sok jó alapanyag. Összköltség tekintetében az egyszerűbb bolti trappisták környékén van, hozzáadott érték tekintetében viszont messze felülmúlja... lényeg a lényeg, szívből ajánlom :-)

Az eredeti recepten csak nagyon keveset változtattam, úgyhogy természetesen ezt is követhetitek - én egy kicsit még rövidítettem az elkészítési időn, és így is tökéletes lett. A tojást elhagytam, mert nem éreztem szükségesnek, az alapmennyiséget viszont dupláztam, szerintem ennél kevesebbet nem érdemes készíteni, így is pillanatok alatt elfogy :-)


Házi trappista sajt


Hozzávalók (ebből a mennyiségből kb. 1 kg sajtunk lesz):

2 liter házi tej (IGAZI tej!)
1 kg túró (ebből jó a bolti is, nem kell feltétlenül extra minőségű)
12 dkg vaj
2,5 kávéskanál só (púpozva)
2 kávéskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A tejet fazékba öntjük, belemorzsoljuk a túrót, és meg-megkevergetve forrásig melegítjük. Ekkor egy szita vagy egy pici lyukú tésztaszűrő segítségével leszűrjük a felpuhult túrót, és átesszük egy másik lábosba. Beletesszük a sót, a szódabikarbónát és a vajat, és állandóan keverve pontosan 5 percig főzzük.

És ennyi. Egy öblös, nem túl nagy tálba tesszük a masszát, alaposan lepaskoljuk-nyomogatjuk a tetejét, és félretesszük pihenni. Két óra múlva már ki is fordíthatjuk a sajtot a tálból - még hagyjuk pihenni egy-két napig. Akár persze azonnal is fogyasztható, de én azt tapasztaltam, gazdagabb íze lesz, ha állni hagyjuk egy kicsit.
Hűtőben sokáig eláll, de nem lesz ám erre ideje :-)

Elsőre ezt a natúr verziót készítettem, ez is nagyon-nagyon finom volt, de másodszorra még ezt a duplázott mennyiséget is dupláztam, és így négyféle ízű sajtot készítettem: diós-bazsalikomosat, tört borsosat, fokhagymás-kakukkfüveset és mandulás-olajbogyósat. Mindegyik csodás lett :-)

Ha van sajtszerető ismerősötök, ez ajándéknak is tökéletes lehet, szépen becsomagolva. De nem könnyű csak úgy lemondani erről a sajtról... :-)

Hálás köszönet a recept kitalálójának!






























A bejegyzés trackback címe:

https://magyarszavak.blog.hu/api/trackback/id/tr686308947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása